Horst Adelmann: Catalogue data in Spring Semester 2016

Award: The Golden Owl
NameMr Horst Adelmann
Address
Professur f. Lebensm. u. Weiche M.
ETH Zürich, LFO E 29
Schmelzbergstrasse 9
8092 Zürich
SWITZERLAND
Telephone+41 44 632 47 54
E-mailhorst.adelmann@hest.ethz.ch
URLhttp://www.fsm.ethz.ch/about-us/people/technical-staff/adelmann-horst.html
DepartmentHealth Sciences and Technology
RelationshipLecturer

NumberTitleECTSHoursLecturers
751-1000-00LInterdisciplinary Project Work Information Restricted registration - show details
Prerequisite: successful completion of the bachelor programme.
3 credits3UB. Dorn, E. Frossard, L. Meile, H. Adelmann, N. Buchmann, E. Buff Keller, C. De Moraes, R. Finger, P. A. Fischer, M. C. Härdi-Landerer, G. Kaufmann, M. Kreuzer, U. Merz, S. Peter, M. Schuppler, M. Siegrist, J. Six, S. E. Ulbrich, A. Walter
AbstractDie Studierenden der Agrar- und Lebensmittelwissenschaft erarbeiten in interdisziplinären Teams Lösungen für Probleme, welche ihnen von Projektpartnern entlang der Nahrungsmittelwertschöpfungskette gestellt werden. Die Studierenden präsentieren und diskutieren die Lösungsvorschläge an der Schlussveranstaltung mit den Projektpartnern und verfassen einen schriftlichen Projektbericht.
ObjectiveDie Studierenden kennen
- die Grundlagen des Zeit- und Projektmanagements und können diese in einem konkreten Beispiel anwenden,
- Vorgehensweisen, um Fragen, die ihnen von Projektpartnern gestellt werden, zielorientiert zu lösen,
- die Grundregeln der transdisziplinären Zusammenarbeit mit Projektpartnern. Sie begegnen Projektpartnern auf Augenhöhe, legen zusammen mit ihnen die Fragestellung fest und bearbeiten diese in Absprache mit ihnen,
- Elemente einer erfolgreichen Teamarbeit, wenden diese in ihrem Projektteam an und reflektieren die Zusam-menarbeit in ihrem Projektteam.
ContentDie Studierenden der Agrar- und Lebensmittelwissenschaft erarbeiten in interdisziplinären Teams Lösungen für Probleme, welche ihnen von Projektpartnern entlang der Nahrungsmittelwertschöp-fungskette gestellt werden. Die Studierenden präsentieren und diskutieren die Lösungen an der Schlussveranstaltung mit den Projektpartnern und verfassen einen schriftlichen Projektbericht zu handen des Projektpartners. Die Lehrveranstaltung beinhaltet Grundlagen des Zeit- und Projekt-managements, des zielorientierten Lösen von Projekten sowie der Teamarbeit, welche beim Bear-beiten des Projektes angewandt, umgesetzt und reflektiert werden.
752-2002-00LFood Technology Laboratory Course Restricted registration - show details
Number of participants limited to 45

Prerequisite: Attendance of the course 752-2001-00L "Food Technology".
2 credits4PH. Adelmann
AbstractPractical laboratory work on pilot plant scale on important processes for selected foods from the raw material to the final product. Evaluation of food quality.
ObjectiveKnow how and handling of the production from selected manufacturing processes to the preservation of food. Understanding the effects of important parameters to the preservation of food including the evaluation of the raw material and the intermediate as well as final products; Analyzing the effects with defined manufacturing processes on the quality of the final products; Evaluation of scientific and non-scientific information and sources.
ContentThis practical course contains different experimental blocks:
- Production of sterile canned goods, determination of sterilization conditions (obligation for all studying)
- Production of long paste goods (humidification, drying process and Characteristic)
- Production and processing of meat-loaf (employment of nitrite salts and their effect)
- Production of potato flakes (Characteristic of the ingredients among other things content of strength and drying process)
- Production of Tofu (from the soy bean to finished Tofu)
- Hot extruding of corn semolina
- Characteristic of wheat flour and production of bread (paste preparing/computations and various analyses)
Lecture notesAll information and the program will be sent to enrolled students prior to the start of the internship via e - mail. Also the scripts for this internship on the side of the course catalogue in learning materials are listed by Link and can be viewed after login.
LiteratureReferences are given in the manusscript.
Prerequisites / NoticePrerequisite is the participation in the course 752-2001-00L Food Technology.