Michael Siegrist: Catalogue data in Spring Semester 2017 |
Name | Prof. Dr. Michael Siegrist |
Field | Consumer Behavior |
Address | Institut für Umweltentscheidungen ETH Zürich, CHN J 76.3 Universitätstrasse 16 8092 Zürich SWITZERLAND |
Telephone | +41 44 632 63 21 |
michael.siegrist@hest.ethz.ch | |
Department | Health Sciences and Technology |
Relationship | Full Professor |
Number | Title | ECTS | Hours | Lecturers | |
---|---|---|---|---|---|
376-1178-00L | Human Factors II | 3 credits | 2V | M. Menozzi Jäckli, R. Huang, M. Siegrist | |
Abstract | Strategies, abilities and needs of human at work as well as properties of products and systems are factors controlling quality and performance in everyday interactions. In Human Factors II (HF II), cognitive aspects are in focus therefore complementing the more physical oriented approach in HF I. A basic scientific approach is adopted and relevant links to practice are illustrated. | ||||
Objective | The goal of the lecture is to empower students in designing products and systems enabling an efficient and qualitatively high standing interaction between human and the environment, considering costs, benefits, health, well-being, and safety as well. The goal is achieved in addressing a broad variety of topics and embedding the discussion in macroscopic factors such as the behavior of consumers and objectives of economy. | ||||
Content | Cognitive factors in perception, information processing and action. Experimental techniques in assessing human performance and well-being, human factors and ergonomics in development of products and complex systems, innovation, decision taking, consumer behavior. | ||||
Literature | Salvendy G. (ed), Handbook of Human Factors, Wiley & Sons, 2012 | ||||
701-0658-00L | Seminar for Bachelor Students: Anthroposphere | 2 credits | 2S | A. Müller, D. N. Bresch, A. Patt, M. Siegrist | |
Abstract | Analysis and presentation of scientific articles in the domain of Human Environment Systems with focus on the relevant methods and theories. Skills in literature research concerning a given topic in the ISI Web of Knowledge. | ||||
Objective | The sudents have to read current scientific articles on research issues in the field of Human-Environment-Relations and to learn to understand them, to present them in a summarized form, to document the most important points (including methods), to search for publications in the web of knowledge (ISI) and to give a constructive critical assessment of them. | ||||
Content | Das Forschungsfeld Mensch-Umwelt Beziehung ist gekennzeichnet durch eine grosse Themen- und Methodenvielfalt. Dies kommt unter anderem in den wissenschaftlichen Beiträgen der an der Veranstaltung beteiligten Professuren zum Ausdruck. Die Studierenden wählen aus einem breiten Angebot eine wissenschaftliche Publikation aus und referieren darüber im Seminar (s.o. link). Erwartet wird insbesondere das Herausarbeiten der Fragestellung, die Beschreibung der gewählten Methode, die wichtigsten Erkenntnisse des Beitrages sowie offene Fragen bzw. zukünftige Forschungsfragen. Zusätzlich zum verarbeiteten Artikel sollen zwei weitere Publikation aus dem ISI Web of Knowledge zum gleichen Thema recherchiert und zum präsentierten Artikel in Bezug gesetzt werden. Durch Teilnahme an der Diskussion der präsentierten Artikel wird zudem das Stellen und Beantworten von Fragen zur Präsentation geübt. | ||||
Lecture notes | keines | ||||
Literature | Es wird eine Liste von Publikationen aus den an der Veranstaltung beiteiligten Professuren abgegeben. | ||||
701-0721-AAL | Psychology Enrolment ONLY for MSc students with a decree declaring this course unit as an additional admission requirement. Any other students (e.g. incoming exchange students, doctoral students) CANNOT enrol for this course unit. | 3 credits | 6R | M. Siegrist | |
Abstract | This is an introductory course in psychology. This course will emphasize cognitive psychology and the psychological experiment. | ||||
Objective | Knowledge of key concepts and exemplary theories of psychology and their relation to "daily" psychology. Comprehension of relation between theory and experiment in psychology. Goals: Learning how psychologists are thinking, a side change from the ETH natural science perspective to psychological thinking. Domains of psychology: - Psychology fields - Concept definitions of psychology - Theories of psychology - Methods of psychology - Results of psychology Capability: Be able to define a psychological research question Basics understanding of role of psychology Comprehension: Psychology as a science of experience and behavior of the human | ||||
Content | Einführung in die psychologische Forschung und Modellbildung unter besonderer Berücksichtigung der kognitiven Psychologie und des psychologischen Experiments. Themen sind u.a.: Wahrnehmung; Lernen und Entwicklung; Denken und Problemlösen; Kognitive Sozialpsychologie; Risiko und Entscheidung. | ||||
751-1000-00L | Interdisciplinary Project Work Prerequisite: successful completion of the bachelor programme. | 3 credits | 3U | B. Dorn, E. Frossard, L. Meile, H. Adelmann, N. Buchmann, E. Buff Keller, C. De Moraes, R. Finger, P. A. Fischer, M. C. Härdi-Landerer, C. Hartmann, G. Kaufmann, M. Kreuzer, U. Merz, M. Schuppler, M. Siegrist, J. Six, S. E. Ulbrich, A. Walter | |
Abstract | Die Studierenden der Agrar- und Lebensmittelwissenschaft erarbeiten in interdisziplinären Teams Lösungen für Probleme, welche ihnen von Projektpartnern entlang der Nahrungsmittelwertschöpfungskette gestellt werden. Die Studierenden präsentieren und diskutieren die Lösungsvorschläge an der Schlussveranstaltung mit den Projektpartnern und verfassen einen schriftlichen Projektbericht. | ||||
Objective | Die Studierenden kennen - können in Absprache mit den Auftraggebern einen Projektauftrag definieren, darauf abgestimmt eine Projektplanung erstellen und das Projekt im Team nach diesen Vorgaben abwickeln; - kennen Grundlagen der inter- und transdisziplinären Zusammenarbeit sowie der Teamarbeit und können diese in ihrem Projekt erfolgreich anwenden; - präsentieren erfolgreich ihre Arbeit in mündlicher und schriftlicher Form zu handen des Projektpartners; - reflektieren die geleistete Projektarbeit im Team und mit dem Coach an zwei vorgegebenen Zeitpunkten und ziehen darauf Konsequenzen für das Handeln im Projektteam. während des Projektes. | ||||
Content | Die Studierenden der Agrar- und Lebensmittelwissenschaften wenden ihre fachlichen und nicht-fachlichen Kompetenzen an einem konkreten transdisziplinären Projekt entlang der Schweizer Nahrungsmittel-wertschöpfungskette in interdisziplinärer Zusammenarbeit an. Sie erarbeiten innovative und kreative Lösungsvorschläge oder Lösungen für den Projektpartner. Die Studierenden präsentieren und diskutieren die Lösungen an der Schlussveranstaltung mit den Projektpartnern und verfassen einen schriftlichen Projektbericht zu handen des Projektpartners. Während der Projektarbeit sind die Studierenden aufgefordert Ihre Team- und Projektmanagementkompetenzen innerhalb eines interdisziplinär zusammengesetzen Teams zur Analyse einer Transdisziplinären Fragestellung umzusetzen und zu reflektieren. Dabei werden Sie von einem Coach aus der Studienrichtung Agrar- oder Lebensmittelwissenschaften unterstützt. | ||||
752-2121-00L | Consumer Behaviour II | 2 credits | 2G | M. Siegrist, B. S. Sütterlin | |
Abstract | This course examines important concepts and theories in order to describe and to explain consumer behavior. The focus is on decision making processes, influencing consumer behavior, consumer research, and market segmentation. Selected topics are explained in some depth. | ||||
Objective | This course examines important concepts and theories in order to describe and to explain consumer behavior. The course Consumer Behavior I provides an overview, whereas in this course selected topics are explained and discussed in some depth. The focus is on decision making processes, influencing consumer behavior, consumer research, and market segmentation. | ||||
752-2123-00L | Risk Awareness, Risk Acceptance and Trust | 3 credits | 2V | M. Siegrist | |
Abstract | The course provides an overview about risk perception and acceptance of new technologies. In addition, the most important findings of the research related to decisions under uncertainty are presented. | ||||
Objective | Students know the most important theoretical approaches in the domains of risk perception and acceptance of new technologies. Furthermore, students understand the paradigms and the research results in the domain of decision making under uncertainty. |