Susanne E. Ulbrich: Catalogue data in Spring Semester 2015

Name Prof. Dr. Susanne E. Ulbrich
FieldAnimal Physiology
Address
Professur für Tierphysiologie
ETH Zürich, LFW B 57.1
Universitätstrasse 2
8092 Zürich
SWITZERLAND
Telephone+41 44 632 27 21
E-mailsusanne.ulbrich@usys.ethz.ch
URLhttps://usys.ethz.ch/en/people/profile.susanne-ulbrich.html
DepartmentEnvironmental Systems Science
RelationshipFull Professor

NumberTitleECTSHoursLecturers
751-0282-00LBio IV: Nutztierwissenschaften im World Food System1 credit2VS. E. Ulbrich, E. Hillmann
AbstractSpecies-specific behaviour and common housing system of several farm animal species and the food products of animal origin will be introduced.
ObjectiveDie Studierenden lernen verschiedene Nutztierarten sowie das jeweilige artspezifische Verhalten und für die Tierarten übliche Haltungsformen kennen. Sie werden anhand des natürlichen Verhaltens die wichtigsten Bedürfnisse der Tierarten an eine tiergerechte Haltung benennen können. Die Herkunft verschiedener tierischer Lebensmittel und ihre Produktions- und Verzehrsmengen sowie die Lebensmittelgruppen und Inhaltsstoffe werden ihnen geläufig sein.
Sie werden Verfahren zur Produktion und Verarbeitung tierischer Lebensmittel kennenlernen und die Gründe für die Be- und Verarbeitung der Lebensmittel verstehen.
Lecture notesZu den Themen "Verhalten und Haltung" wird zu Beginn des Semesters ein Skript abgegeben (20 CHF).
LiteratureNutztiere in der Lebensmittelkette (Reinhard Fries, UTB Verlag)
Anatomie und Physiologie der Haustiere (Klaus Loeffler, UTB Verlag)
Krankheitsursache Haltung (Thomas Richter Hrsg., Enke Verlag)
Farbatlas Nutztierrassen (Hans Hinrich Sambraus, Ulmer Verlag)
Domestic Animal Behaviour (Katherine A. Houpt, Wiley-Blackwell)
Lebensmittel-Warenkunde für Einsteiger (Rimbach et al., Springer, Berlin 2010)
751-1000-00LInterdisciplinary Project Work Information Restricted registration - show details
Prerequisite: successful completion of the bachelor programme.
3 credits4UB. Dorn, E. Frossard, L. Meile, H. Adelmann, N. Buchmann, C. De Moraes, P. A. Fischer, M. C. Härdi-Landerer, M. Kreuzer, U. Merz, S. Peter, M. Schuppler, M. Siegrist, J. Six, S. E. Ulbrich, A. Walter
AbstractDie Studierenden der Agrar- und Lebensmittelwissenschaften erarbeiten in interdisziplinären Teams Lösungen für Probleme, welche ihnen von Projektpartner im Bereich der Nahrungsmittelwertschöpfungskette gestellt werden.
ObjectiveDie Studierenden kennen
- die Grundlagen des Zeit- und Projektmanagements
- Vorgehensweisen, um Probleme, die ihnen von Projektpartnern gestellt werden, zielorientiert zu lösen.
ContentDie Studierenden der Agrar- und Lebensmittelwissenschaft erarbeiten in interdisziplinären Teams Lösungen für Probleme, welche ihnen von Projektpartnern entlang der Nahrungsmittelwertschöpfungskette gestellt werden. Die Studierenden präsentieren und diskutieren die Lösungsvorschläge an der Schlussveranstaltung mit den Projektpartnern und verfassen einen schriftlichen Projektbericht.
Prerequisites / NoticeDie Anwesenheit der Studierenden an der Startveranstaltung am 26.2.2015 gemäss speziellem Programm ist Pflicht.
751-6003-00LTraining Course in Research Groups (Large) Restricted registration - show details 6 credits13PM. Kreuzer, E. Hillmann, S. Neuenschwander, S. E. Ulbrich
AbstractThe students will learn the conceptual and methodological background of research in the animal science groups of the Institute of Plant, Animal and Agroecosystem Science. In addition to teaching the theoretical background, the major aim of the course is to integrate the students into the research groups (on job training) and, hence, to focus on the practical application of the knowledge.
Objective- Introduction into the conceptual and methodological basis of research
- Integration of the students into the research groups (on job training)
- Application of the gained knowledge
ContentThe students will be integrated into the research groups’ day-to-day work and will thus deal with all aspects of scientific work. This comprises the planning (conceptually and logistically), execution (data collection, laboratory analyses) and evaluation (statistics, data presentation) of experiments as well as the basics of scientific writing (aim: later publication, Master thesis). The research topics and the range of methodologies vary between the animal science research groups of the Institute of Plant, Animal and Agroecosystem Sciences.
Lecture notesNone
LiteratureSpecific readings after enlisting in a particular research group.
Prerequisites / NoticeThe number of training slots in the various groups is limited. It is therefore highly recommended to contact the group leaders early enough (first come first serve).
The full integration in a research group often means to work on weekends.
The total time budget is equivalent to about 180 hours. Active participation in group meetings (discussion, presentation) and short written reports about the work conducted are required for the 6 credit points. There are no grades, it is only pass or fail.
751-6003-01LTraining Course in Research Groups (Small) Restricted registration - show details 3 credits6PM. Kreuzer, E. Hillmann, S. Neuenschwander, S. E. Ulbrich
AbstractThe students will learn the conceptual and methodological background of research in the animal science groups of the Institute of Plant, Animal and Agroecosystem Science. In addition to teaching the theoretical background, the major aim of the course is to integrate the students into the research groups (on job training) and, hence, to focus on the practical application of the knowledge.
Objective- Introduction into the conceptual and methodological basis of research
- Integration of the students into the research groups (on job training)
- Application of the gained knowledge
ContentThe students will be integrated into the research groups’ day-to-day work and will thus deal with all aspects of scientific work. This comprises the planning (conceptually and logistically), execution (data collection, laboratory analyses) and evaluation (statistics, data presentation) of experiments as well as the basics of scientific writing (aim: later publication, Master thesis). The research topics and the range of methodologies vary between the animal science research groups of the Institute of Plant, Animal and Agroecosystem Sciences.
Lecture notesNone
LiteratureSpecific readings after enlisting in a particular research group.
Prerequisites / NoticeThe number of training slots in the various groups is limited. It is therefore highly recommended to contact the group leaders early enough (first come first serve).
The full integration in a research group often means to work on weekends.
The total time budget is equivalent to about 90 hours. Active participation in group meetings (discussion, presentation) and short written reports about the work conducted are required for the 3 credit points. There are no grades, it is only pass or fail.
751-6102-00LAnatomy and Physiology of Man and Animals II2 credits2GM. C. Härdi-Landerer, S. E. Ulbrich
AbstractImparts a basic understanding of physiology an anatomy in man and domestic animals, focusing on the interrelations between morphology and function of the organism, in particular of domestic animals. This is fostered by discussing all subjects from a functional point of view. The lecture consists of two consecutive parts.
ObjectiveDie Lehrveranstaltung befähigt die Studierenden grundlegende Funktionen des Organismus zu verstehen und pathophysiologische Zusammenhänge nachvollziehen zu können.
751-6111-00LPhysiology and Pathophysiology in Selected Organ Systems
Does not take place this semester.
2 credits1VS. E. Ulbrich
AbstractThe course procures detailed understanding on the development of diseases and their impact on the apparatus. The focus is on the understanding of mechanism and their variations, which compared to normality, lead to restrictions and diseases.
ObjectiveAm Ende dieser Lehrveranstaltung sind die Studierenden in der Lage, Zusammenhänge zwischen Krankheiten, ihren Uraschen, Symptomen und Auswirkungen zu erkennen und verstehen. Sie sind befähigt, dieses Wissen auf neue, ihnen unbekannte Krankheiten zu Übertragen und Folgerungen für Therapie und Prophylaxe zu ziehen.
751-6122-00LPhysiology of Lactation2 credits2GS. E. Ulbrich, R. Bruckmaier
AbstractIm Rahmen der Lehrveranstaltung Laktationsphysiologie lernen die Studierenden die detaillierten Vorgänge kennen, die zur Milchbildung und Milchabgabe im Rahmen der Laktation bei Säugetieren, insbesondere bei Nutz- und Wildtieren, führen.
ObjectiveZiel der Vorlesung ist das Verständnis der komplexen Funktion der Laktation. Mit den erworbenen Kenntnissen werden die Studierenden befähigt, das Potential und die Problematiken zu beurteilen und weiterzuentwickeln, die sich in der Tierproduktion im Rahmen der Milchproduktion ergeben.
ContentDie interaktive Vorlesung, die durch zwei Praktikumstage komplementiert wird, ermöglicht den Studierenden die detaillierten Vorgänge kennenzulernen, die zur Milchbildung und Milchabgabe bei Säugetieren führen.
Dazu gehören das grundlegende Verständnis der Entwicklung und Funktionsstadien der Milchdrüse und ihre Bedeutung für die verschiedenen Nutztierspezies und den Menschen als Nahrungsmittel. Auch werden hormonelle Veränderungen, die sich während der unterschiedlichen Phasen der Laktation einstellen, eingehend erörtert. Zudem werden Techniken des Milchentzugs in Vorlesung und Praktikum diskutiert und die mitunter herausfordernde Interaktionen zwischen Melktechnik und Tier thematisiert.
Lecture notesDen Studierenden werden die Folien der Vorlesung als pdf zeitnah bereitgestellt.
LiteratureF. Döcke, "Veterinärmedizinische Endokrinologie"
Prerequisites / NoticeVorraussetzung:
Die Vorlesung "Endokrinologie und Reproduktionsbiologie" (751-6113-00L, findet im HS statt) eignet sich als sehr gute Vorbereitung und Ergänzung zur "Laktationsphysiologie".
Termine:
Die genauen Termine insbesondere für die stattfindenden Praktika werden beim ersten Termin nach gemeinsamer Absprache festgelegt.
751-6220-00LFuntional Genomics in Livestock Physiology2 credits2GS. E. Ulbrich, S. Bauersachs
AbstractFundamentals in functional genome analysis will be teached in this interactive lecture and the practical part. The topics will include the areas transcriptomics, proteomics, and epigenetics, and their impact on research in domestic animals.
ObjectiveThe conveyed knowledge shall enable the students to recognize the potential impact of omics technologies on the research in the context of animal physiology and genetics as well as on future animal production. Recently published studies in the field of reproductive biology will be discussed with regard to agricultural sciences.
ContentA main focus of this lecture and the corresponding practical course will be on next-generation sequencing technologies, e.g., RNA sequencing (RNA-Seq), small RNA-Seq, as well as methyl-Seq und ChIP-Seq. In proteomics, methodological basics will be given, such as 2D gel-based and mass spectrometry approaches. An important point of the lecture and the subsequent practical course will be the bioinformatics data analysis. Fundamental principles and strategies for the analysis of genomics data will be discussed and basic bioinformatics analyses will be performed.
LiteratureA selection of review articles will be provided at the beginning oft he lecture series.
Prerequisites / NoticeBasics in molecular biology