402-0000-02L  Laboratory Course in Physics for Students in Food Sciences

SemesterAutumn Semester 2016
LecturersA. Biland, M. Doebeli, M. Münnich
Periodicityyearly recurring course
Language of instructionGerman


AbstractThe central aim is to provide an individual experience of the physical phenomena and the basic principles of the experiment. By conducting simple physical experiments the student will learn how to properly use physical instruments and how to evaluate the results correctly.
ObjectiveThis laboratory course aims to provide basic knowledge of
- the setup of a physics experiment,
- the use of measurement instruments,
- various measuring techniques,
- the analysis or measurement errors,
- and the interpretation of the measured quantities.
ContentFehlerrechnung, 9 ausgewählte Versuche zu folgenden Themen:

Transversalschwingung einer Saite, Mechanische Resonanz, Innere Reibung in Flüssigkeiten, Absoluter Nullpunkt der Temperaturskala, Universelle Gaskonstante, Spezifische Verdampfungswärme, Spezifische Wärme, Interferenz und Beugung, Drehung der Polarisationsebene, Spektrale Absorption, Energieverteilung im Spektrum, Spektroskopie, Leitfähigkeit eines Elektrolyten, Elektrische Leitfähigkeit und Wärmeleitfähigkeit, Radioaktivität, Radioaktive Innenluft, Dichte und Leitfähigkeit, Fluss durch ein poröses Medium, Lärm.

Die Auswahl der Versuche kann zwischen den verschiedenen Studiengängen variieren.
Lecture notesAnleitungen zum Physikalischen Praktikum