The spring semester 2021 will take place online until further notice. Exceptions: Courses that can only be carried out with on-site presence. Please note the information provided by the lecturers.

751-1311-00L  Introduction to Agricultural Management

SemesterAutumn Semester 2016
LecturersR. Finger
Periodicityyearly recurring course
Language of instructionGerman



Catalogue data

AbstractVermittlung von betriebswirtschaftlichen Grundlagenwissen und Analyse- und Planungsinstrumenten mit Anwendung auf Unternehmen der Agrar- und Ernährungswirtschaft
ObjectiveTeilnehmer des Kurses sollen am Ende der Vorlesung i) grundlegende Unternehmensentscheide strukturieren und analysieren können, ii) verschiedene Analyse- und Planungsinstrumente auf Fragestellungen der Produktionsplanung, Investition und Finanzierung an Beispielen anwenden zu können, iii) verschiedene Werkzeuge zur unternehmerischen Entscheidungsunterstützung anwenden können und iv) die Spezifika von Unternehmen in der Agrar- und Ernährungswirtschaft kennen.
ContentDie Vorlesung geht auf folgende Inhalte, mit spezifischen Anwendungen im Agrar- und Ernährungssektors ein:

Grundlagen und Ziele unternehmerischen Entscheidens
Kosten und Leistungsrechnung
Produktionstheorie
Produktionsprogrammplanung
Investitionsplanung und Finanzierung
Entscheidungen unter Unsicherheit und Risikomanagement
Lecture notesVorlesungsunterlagen werden im Laufe des Semesters zur Verfügung gestellt
LiteratureOliver Musshoff und Norbert Hirschauer (2013). Modernes Agrarmanagement: Betriebswirtschaftliche Analyse- und Planungsverfahren. 3. Auflage. Vahlen, ISBN-10: 3800647435

Performance assessment

Performance assessment information (valid until the course unit is held again)
Performance assessment as a semester course
In examination block forBachelor's Programme in Agricultural Sciences 2015; Version 01.03.2019 (Examination Block 1)
ECTS credits2 credits
ExaminersR. Finger
Typeend-of-semester examination
Language of examinationGerman
RepetitionA repetition date will be offered in the first two weeks of the semester immediately consecutive.
If the course unit is part of an examination block, the credits are allocated for the successful completion of the whole block.

Learning materials

No public learning materials available.
Only public learning materials are listed.

Courses

NumberTitleHoursLecturers
751-1311-00 VEinführung in das Agrarmanagement2 hrs
Tue15-17LFV E 41 »
R. Finger

Groups

No information on groups available.

Restrictions

There are no additional restrictions for the registration.

Offered in

ProgrammeSectionType
Agricultural Sciences BachelorAgricultural and Resource EconomicsW+Information