Search result: Catalogue data in Autumn Semester 2016
Agricultural Sciences Bachelor | ||||||
Bachelor Studies (Programme Regulations 2010) | ||||||
3. Semester | ||||||
Agricultural and Resource Economics | ||||||
Number | Title | Type | ECTS | Hours | Lecturers | |
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751-2001-00L | Area Planning and Regional Development | W | 2 credits | 2V | C. Lüscher, B. Buser | |
Abstract | Introduction into Area Planning in Switzerland, basics, legal aspects and instruments. Overview and state of the art. Practical regional development based on concrete experience and projects; basics, legal aspects and state of the art. | |||||
Objective | Goals: The student gets an overview over Area Planning in Switzerland with legal aspects, instruments and the actual state of the art. Awareness rising for complex regional planning and developing questions. Introduction in regional development and politics, based on existing and future regulations and their effects on different political levels. | |||||
Content | Area Planning: - Basics of area planning - Overview over existing regulations in Switzerland - State of the art in Switzerland - links between area planning and environmental protection regional development: - Basics for a successful regional development based on personal field experience - discussion of the different instruments - stake holders and their role in regional politics - case studies for developing strategies (in small study groups) | |||||
Lecture notes | no script will be delivered, mainly for technical reasons; all necessary stuff will be delivered as papers or via internet. | |||||
Literature | no literature | |||||
Prerequisites / Notice | german spoken (with translation of french and italian technical terms) | |||||
751-1311-00L | Introduction to Agricultural Management | W+ | 2 credits | 2V | R. Finger | |
Abstract | Vermittlung von betriebswirtschaftlichen Grundlagenwissen und Analyse- und Planungsinstrumenten mit Anwendung auf Unternehmen der Agrar- und Ernährungswirtschaft | |||||
Objective | Teilnehmer des Kurses sollen am Ende der Vorlesung i) grundlegende Unternehmensentscheide strukturieren und analysieren können, ii) verschiedene Analyse- und Planungsinstrumente auf Fragestellungen der Produktionsplanung, Investition und Finanzierung an Beispielen anwenden zu können, iii) verschiedene Werkzeuge zur unternehmerischen Entscheidungsunterstützung anwenden können und iv) die Spezifika von Unternehmen in der Agrar- und Ernährungswirtschaft kennen. | |||||
Content | Die Vorlesung geht auf folgende Inhalte, mit spezifischen Anwendungen im Agrar- und Ernährungssektors ein: Grundlagen und Ziele unternehmerischen Entscheidens Kosten und Leistungsrechnung Produktionstheorie Produktionsprogrammplanung Investitionsplanung und Finanzierung Entscheidungen unter Unsicherheit und Risikomanagement | |||||
Lecture notes | Vorlesungsunterlagen werden im Laufe des Semesters zur Verfügung gestellt | |||||
Literature | Oliver Musshoff und Norbert Hirschauer (2013). Modernes Agrarmanagement: Betriebswirtschaftliche Analyse- und Planungsverfahren. 3. Auflage. Vahlen, ISBN-10: 3800647435 |
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