The spring semester 2021 will take place online until further notice. Exceptions: Courses that can only be carried out with on-site presence. Please note the information provided by the lecturers.

Search result: Catalogue data in Autumn Semester 2016

Agricultural Sciences Bachelor Information
Bachelor Studies (Programme Regulations 2010)
3. Semester
Agricultural and Resource Economics
NumberTitleTypeECTSHoursLecturers
751-2001-00LArea Planning and Regional DevelopmentW2 credits2VC. Lüscher, B. Buser
AbstractIntroduction into Area Planning in Switzerland, basics, legal aspects and instruments. Overview and state of the art.
Practical regional development based on concrete experience and projects; basics, legal aspects and state of the art.
ObjectiveGoals:
The student gets an overview over Area Planning in Switzerland with legal aspects, instruments and the actual state of the art.
Awareness rising for complex regional planning and developing questions. Introduction in regional development and politics, based on existing and future regulations and their effects on different political levels.
ContentArea Planning:
- Basics of area planning
- Overview over existing regulations in Switzerland
- State of the art in Switzerland
- links between area planning and environmental protection

regional development:
- Basics for a successful regional development based on personal field experience
- discussion of the different instruments
- stake holders and their role in regional politics
- case studies for developing strategies (in small study groups)
Lecture notesno script will be delivered, mainly for technical reasons; all necessary stuff will be delivered as papers or via internet.
Literatureno literature
Prerequisites / Noticegerman spoken (with translation of french and italian technical terms)
751-1311-00LIntroduction to Agricultural ManagementW+2 credits2VR. Finger
AbstractVermittlung von betriebswirtschaftlichen Grundlagenwissen und Analyse- und Planungsinstrumenten mit Anwendung auf Unternehmen der Agrar- und Ernährungswirtschaft
ObjectiveTeilnehmer des Kurses sollen am Ende der Vorlesung i) grundlegende Unternehmensentscheide strukturieren und analysieren können, ii) verschiedene Analyse- und Planungsinstrumente auf Fragestellungen der Produktionsplanung, Investition und Finanzierung an Beispielen anwenden zu können, iii) verschiedene Werkzeuge zur unternehmerischen Entscheidungsunterstützung anwenden können und iv) die Spezifika von Unternehmen in der Agrar- und Ernährungswirtschaft kennen.
ContentDie Vorlesung geht auf folgende Inhalte, mit spezifischen Anwendungen im Agrar- und Ernährungssektors ein:

Grundlagen und Ziele unternehmerischen Entscheidens
Kosten und Leistungsrechnung
Produktionstheorie
Produktionsprogrammplanung
Investitionsplanung und Finanzierung
Entscheidungen unter Unsicherheit und Risikomanagement
Lecture notesVorlesungsunterlagen werden im Laufe des Semesters zur Verfügung gestellt
LiteratureOliver Musshoff und Norbert Hirschauer (2013). Modernes Agrarmanagement: Betriebswirtschaftliche Analyse- und Planungsverfahren. 3. Auflage. Vahlen, ISBN-10: 3800647435
  •  Page  1  of  1