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Agricultural Sciences Bachelor Information
Bachelor Studies (Programme Regulations 2016)
Basic Courses (Second Year)
Examination Block
NumberTitleTypeECTSHoursLecturers
402-0063-00LPhysics IIO5 credits3V + 1UA. Vaterlaus
AbstractIntroduction to the "way of thinking" and the methodology in Physics, with the help of demonstration experiments. The Chapters treated are Electromagnetism, Refraction and Diffraction of Waves, Elements of Quantum Mechanics with applications to Spectroscopy, Thermodynamics, Phase Transitions, Transport Phenomena. Whenever possible, examples relevant to the students' main field of study are given.
ObjectiveIntroduction to the scientific methodology. The student should develop his/her capability to turn physical observations into mathematical models, and to solve the latter.
ContentElektromagnetismus, Elektromagnetische Wellen, Wellenoptik, Strahlenoptik, Quantenoptik, Quantenmechanik, Thermische Eigenschaften, Transportphänomene, Wärmestrahlung
Lecture notesSkript wird verteilt.
LiteratureFriedhelm Kuypers
Physik für Ingenieure und Naturwissenschaftler
Band 2 Elektrizität, Optik, Wellen
Wiley-VCH, 2012
ISBN 3527411445, 9783527411443

Douglas C. Giancoli
Physik
3. erweiterte Auflage
Pearson Studium

Hans J. Paus
Physik in Experimenten und Beispielen
Carl Hanser Verlag, München, 2002, 1068 S.

Paul A. Tipler
Physik
Spektrum Akademischer Verlag, 1998, 1522 S., ca Fr. 120.-

David Halliday Robert Resnick Jearl Walker
Physik
Wiley-VCH, 2003, 1388 S., Fr. 87.- (bis 31.12.03)

dazu gratis Online Ressourcen (z.B. Simulationen): www.halliday.de
701-0071-00LMathematics III: Systems AnalysisO4 credits2V + 1UN. Gruber, M. Vogt
AbstractThe objective of the systems analysis course is to deepen and illustrate the mathematical concepts on the basis of a series of very concrete examples. Topics covered include: linear box models with one or several variables, non-linear box models with one or several variables, time-discrete models, and continuous models in time and space.
ObjectiveLearning and applying of concepts (models) and quantitative methods to address concrete problems of environmental relevance. Understanding and applying the systems-analytic approach, i.e., Recognizing the core of the problem - simplification - quantitative approach - prediction.
Contenthttp://www.up.ethz.ch/education/systems-analysis.html
Lecture notesOverhead slides will be made available through Ilias.
LiteratureImboden, D.S. and S. Pfenninger (2013) Introduction to Systems Analysis: Mathematically Modeling Natural Systems. Berlin Heidelberg: Springer Verlag.

http://link.springer.com/book/10.1007%2F978-3-642-30639-6
401-0624-00LMathematics IV: Statistics Information O4 credits2V + 1UD. Stekhoven
AbstractIntroduction to basic methods and fundamental concepts of statistics and probability theory for practicioners in natural sciences.The concepts are illustrated with some real data examples. The lecture will be held in german.
ObjectiveCapacity to learn from data; good practice when dealing with data and recognizing possible fraud in statistics; basic konwoledge about the laws of randomness and stochastic thinking (thinking in probabilities); apply simple methods in inferential statistics (e.g., several hypothesis tests will be introduced). The lecture will be held in german.
ContentBeschreibende Statistik (einschliesslich graphischer Methoden).
Einführung in die Wahrscheinlichkeitsrechnung (Grundregeln, Zufallsvariable, diskrete und stetige Verteilungen, Ausblick auf Grenzwertsätze). Methoden der Analytischen Statistik: Schätzungen, Tests (einschliesslich Vorzeichentest, t-Test, F-Test, Wilcoxon-Test), Vertrauensintervalle, Prognoseintervalle, Korrelation, einfache und multiple Regression.
Lecture notesKurzes Skript zur Vorlesung ist erhältlich.
LiteratureStahel, W.: Statistische Datenanalyse. Vieweg 1995, 3. Auflage 2000 (als ergänzende Lektüre)
Prerequisites / NoticeDie Übungen (ca. die Hälfte der Kontaktstunden; einschliesslich Computerübungen) sind ein wichtiger Bestandteil der Lehrveranstaltung.

Voraussetzungen: Mathematik I, II
752-4001-00LMicrobiology Information O2 credits2VM. Ackermann, M. Schuppler, J. Vorholt-Zambelli
AbstractTeaching of basic knowledge in microbiology with main focus on Microbial Cell Structure and Function, Molecular Genetics, Microbial Growth, Metabolic Diversity, Phylogeny and Taxonomy, Prokaryotic Diversity, Human-Microbe Interactions, Biotechnology.
ObjectiveTeaching of basic knowledge in microbiology.
ContentDer Schwerpunkt liegt auf den Themen: Bakterielle Zellbiologie, Molekulare Genetik, Wachstumsphysiologie, Biochemische Diversität, Phylogenie und Taxonomie, Prokaryotische Vielfalt, Interaktion zwischen Menschen und Mikroorganismen sowie Biotechnologie.
Lecture notesWird von den jeweiligen Dozenten ausgegeben.
LiteratureDie Behandlung der Themen erfolgt auf der Basis des Lehrbuchs Brock, Biology of Microorganisms
701-0501-00LPedosphereO3 credits2VR. Kretzschmar
AbstractIntroduction to the formation and properties of soils as a function of parent rock, landscape position, climate, and soil organisms. Complex relationships between soil forming processes, physical and chemical soil properties, soil biota, and ecological soil properties are explained and illustrated by numerous examples.
ObjectiveIntroduction to the formation and properties of soils as a function of parent rock, landscape position, climate, and soil organisms. Complex relationships between soil forming processes, physical and chemical soil properties, soil biota, and ecological soil properties are explained and illustrated by numerous examples.
ContentDefinition of the pedosphere, soil functions, rocks as parent materials, minerals and weathering, soil organisms, soil organic matter, physical soil properties and functions, chemical soil properties and functions, soil formation, principles of soil classification, global soil regions, soil fertility, land use and soil degradation.
Lecture notesLecture notes can be purchased during the first lecture (15.- SFr)
Literature- Scheffer/Schachtschabel - Soil Science, Springer, Heidelberg, 2016.

- Brady N.C. and Weil, R.R. The Nature and Properties of Soils. 14th ed. Prentice Hall, 2007.
Prerequisites / NoticePrerequisites: Basic knowledge in chemistry, biology and geology.
751-1311-00LIntroduction to Agricultural ManagementO2 credits2VR. Finger
AbstractVermittlung von betriebswirtschaftlichen Grundlagenwissen und Analyse- und Planungsinstrumenten mit Anwendung auf Unternehmen der Agrar- und Ernährungswirtschaft
ObjectiveTeilnehmer des Kurses sollen am Ende der Vorlesung i) grundlegende Unternehmensentscheide strukturieren und analysieren können, ii) verschiedene Analyse- und Planungsinstrumente auf Fragestellungen der Produktionsplanung, Investition und Finanzierung an Beispielen anwenden zu können, iii) verschiedene Werkzeuge zur unternehmerischen Entscheidungsunterstützung anwenden können und iv) die Spezifika von Unternehmen in der Agrar- und Ernährungswirtschaft kennen.
ContentDie Vorlesung geht auf folgende Inhalte, mit spezifischen Anwendungen im Agrar- und Ernährungssektors ein:

Grundlagen und Ziele unternehmerischen Entscheidens
Kosten und Leistungsrechnung
Produktionstheorie
Produktionsprogrammplanung
Investitionsplanung und Finanzierung
Entscheidungen unter Unsicherheit und Risikomanagement
Lecture notesVorlesungsunterlagen werden im Laufe des Semesters zur Verfügung gestellt
LiteratureOliver Musshoff und Norbert Hirschauer (2013). Modernes Agrarmanagement: Betriebswirtschaftliche Analyse- und Planungsverfahren. 3. Auflage. Vahlen, ISBN-10: 3800647435
752-6003-00LIntroduction to Nutritional Science Information Restricted registration - show details
Only for Agricultural Science BSc.
O2 credits1.5VM. B. Zimmermann, C. Wolfrum
AbstractThis course introduces basic concepts of micro- and macronutrient nutrition. Micronutrients studied include fat-soluble and water-soluble vitamins, minerals and trace elements. Macronutrients include proteins, fat and carbohydrates.
ObjectiveTo introduce the students to the both the macro- and the micronutrients.
ContentThe lectutres on micronutrients are given by Prof. Zimmermann and the lectures on macronutrients are given by Prof. Wolfrum. Prof. Zimmermann discusses the micronutrients, including fat-soluble vitamins, water-soluble vitamins, minerals and trace elements. Prof. Wolfrum introduces basic nutritional aspects of proteins, fats, carbohydrates and energy metabolism.
Lecture notesThere is no script. Powerpoint presentations will be made available.
LiteratureElmadfa I & Leitzmann C: Ernährung des Menschen
UTB Ulmer, Stuttgart, 4. überarb. Ausgabe 2004
ISBN-10: 3825280365; ISBN-13: 978-3825280369

Garrow JS and James WPT: Human Nutrition and Dietetics
Churchill Livingstone, Edinburgh, 11th rev. ed. 2005
ISBN-10: 0443056277; ISBN-13: 978-0443056277
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