Bruno Studer: Catalogue data in Autumn Semester 2024

Name Prof. Dr. Bruno Studer
FieldMolecular Plant Breeding
Address
Molekulare Pflanzenzüchtung
ETH Zürich, LFW C 14
Universitätstrasse 2
8092 Zürich
SWITZERLAND
Telephone+41 44 632 01 57
E-mailbruno.studer@usys.ethz.ch
DepartmentEnvironmental Systems Science
RelationshipFull Professor

NumberTitleECTSHoursLecturers
751-0013-00LWorld Food System4 credits4VB. Studer, R. Finger, I. Herter-Aeberli, M. Loessner, E.‑M. Meemken, F. Michel, M. Niu, M. Peydayesh, J. Six
AbstractDie Grundlagen des Welternährungssystem werden anhand von Fallbeispielen aus der Forschung entlang der Wertschöpfungskette vermittelt.
Learning objectiveMit Besuch dieser Lehrveranstaltung soll Verständnis geschaffen werden, was ein Welternährungssystem ist, wo aktuell die grossen Herausforderungen liegen, was Elemente und Einflussfaktoren auf die Ernährungssicherheit sind, welche Wechselwirkungen zwischen diesen Elementen und Einflussfaktoren bestehen, und welche potentiellen Lösungsstrategien sich für spezifische Herausforderungen ableiten lassen.
ContentAn Fallbeispielen aus der aktuellen Forschung in Agrar- und Lebensmittelwissenschaften (Landwirtschaftliche Produktion, Agrarmärkte und Handel, Lebensmittelsicherheit, Ernährung und Gesundheit, Agri-Food Waste Valorization, Nachhaltiges Konsumverhalten) wird die gesamte Wertschöpfungskette von der Erzeugung des Rohstoffs bis hin zum verarbeiteten Lebensmittel und dessen verbraucherrelevanten Eigenschaftsfunktionen aufgezeigt. Dabei werden jeweils relevante Aspekte für Industrie-, Schwellen und Entwicklungsländer über ingenieur-, natur- und sozialwissenschaftliche Ansätze vermittelt.
Lecture notesSkripte und zusätzliches Lernmaterial werden auf Moodle verfügbar gemacht.
LiteratureInformation zu Büchern und anderer Literatur wird während der Lehrveranstaltung bekanntgegeben.
Prerequisites / NoticeDie Lehrveranstaltung soll Studierenden der Agrar-, Lebensmittel- und Umweltwissenschaften die Schnittstellen dieser Bereiche im Kontext zu wichtigen globalen Fragestellungen nahebringen. Ferner sollen den Studierenden im ersten Studienjahr der Agrar- und Lebensmittelwissenschaften Aus- und Einblicke gegeben werden, welche im weiteren Verlauf des Studiums motivierend wirken.
Das Fach ist Teil der Basisprüfung nach dem ersten Studienjahr.

Die schriftliche on-line Prüfung erlaubt das Mitbringen von Unterlagen ("Open Book"), andere Hilfsmittel sind nicht gestattet. Die Vorlesungssprache ist hauptsächlich deutsch, einzelne Lektionen auf Englisch sind möglich.
CompetenciesCompetencies
Subject-specific CompetenciesConcepts and Theoriesassessed
Techniques and Technologiesassessed
Method-specific CompetenciesAnalytical Competenciesassessed
Decision-makingfostered
Media and Digital Technologiesassessed
Problem-solvingassessed
Project Managementfostered
Social CompetenciesCommunicationfostered
Cooperation and Teamworkfostered
Sensitivity to Diversityfostered
Negotiationfostered
Personal CompetenciesAdaptability and Flexibilityfostered
Creative Thinkingassessed
Critical Thinkingassessed
Integrity and Work Ethicsfostered
Self-awareness and Self-reflection fostered
Self-direction and Self-management assessed
751-0206-00LApplied Laboratory Techniques in Agricultural Sciences Restricted registration - show details
The course is compulsory for students in 5th semester BSc Agricultural Sciences.
3 credits3PG. Broggini, N. Buchmann, I. Feigenwinter, M. Hartmann, K.‑M. Kohonen, C. Lorrain, X. M. Mapel, M. Saenz de Juano Ribes, B. Studer, R. A. Werner
AbstractDie Lehrveranstaltung ist zweiteilig aus einem Laborpraktikum und einem angewandten Methodentraining aufgebaut. Im Laborpraktikum werden an 6 Kurstagen die wichtigsten Techniken der Molekularbiologie gelehrt. Das folgende Methodentraining findet an 5 Kurstagen im Block in einer der beteiligten Forschungsgruppen statt, um die wichtigsten Methoden aus dem jeweiligen Fachgebiet praxisnah anzuwenden.
Learning objective- Aneignung von guter Laborpraxis (Sicherheit, Effizienz, Qualität und Dokumentation)

- Erlernen der wichtigsten Labor- und Feldmethoden in den Agrarwissenschaften sowie deren korrekte und sichere Anwendung

- Vertieftes Verständnis von molekularen, physiologischen und biochemischen Prozessen in aktuellen agrarwissenschaftlichen Themenbereichen

- Aneignung von Kompetenzen für zukünftige Bachelor-, Master-, und Doktorarbeiten

- Kritische Beurteilung der angewandten Methoden für verantwortungsvolle Forschung
ContentMolekularbiologisches Laborpraktikum: DNA Extraktion, DNA Quantifizierung, PCR, Molekulare Marker, Gelelektrophorese, DNA Sequenzierung, Bioinformatik, qPCR

Angewandtes Methodentraining: Inhalte definiert durch die jeweiligen Arbeitsgruppen

Folgende angewandte Module werden angeboten:
1. Sustainable Agroecosystems; 2. Plant Nutrition; 3. Animal Physiology; 4. Grassland Sciences; 5. Molecular Plant Breeding
Lecture notesLaborjournal
LiteratureWird einsprechend den Kursinhalten abgegeben.
CompetenciesCompetencies
Subject-specific CompetenciesConcepts and Theoriesassessed
Method-specific CompetenciesAnalytical Competenciesassessed
Social CompetenciesCooperation and Teamworkassessed
Personal CompetenciesCritical Thinkingassessed
751-1010-00LIntroduction to Scientific Methods Part II: Scientific Writing Restricted registration - show details 3 credits4GR. Kölliker, J. Anderegg, A. K. Gilgen, B. Keller, M. Laub, A. Oberson Dräyer, J. Schmitt, B. Studer, F. Tamburini
AbstractDie Studierenden kennen die Grundlagen und die Konventionen des wissenschaftlichen Schreibens in den Naturwissenschaften, können wissenschaftliche Literatur suchen und verwalten sowie wissenschaftliche Publikationen analysieren. Sie setzen das Gelernte beim Schreiben eines eigenen Textes um.
Learning objectiveDie Studierenden kennen die Grundlagen und die Konventionen des wissenschaftlichen Schreibens in den Naturwissenschaften. Sie setzen das Gelernte beim Schreiben eines kritischen Literaturberichtes zu einem agrarwissenschaftlichen Thema ihrer Wahl um. Die Lehrveranstaltung bereitet die Studierenden auf weitere schriftliche Arbeiten im Studium der Agrarwissenschaften vor, beispielsweise auf die Bachelor-Arbeit.
Lecture notesEs wird ein Skript abgegeben.
Prerequisites / NoticeDie Note für die LV Wissenschaftliches Arbeiten (Teil I: Grundlagen (WiA) und
Teil II: Wissenschaftliches Schreiben (WiSch)) setzt sich aus den Leistungen der Lehrveranstaltungen im
4. und 5. Semester zusammen. Die Note für WiSch (5. Sem.) zählt zu 80% zur Gesamtnote.
CompetenciesCompetencies
Subject-specific CompetenciesConcepts and Theoriesassessed
Method-specific CompetenciesAnalytical Competenciesassessed
Decision-makingfostered
Media and Digital Technologiesassessed
Problem-solvingassessed
Project Managementassessed
Social CompetenciesCommunicationassessed
Cooperation and Teamworkassessed
Personal CompetenciesAdaptability and Flexibilityassessed
Creative Thinkingassessed
Critical Thinkingfostered
Integrity and Work Ethicsassessed
Self-awareness and Self-reflection assessed
Self-direction and Self-management assessed
751-3603-00LCurrent Challenges in Plant Breeding Restricted registration - show details 2 credits2GB. Studer, A. Hund, R. Kölliker
AbstractThe seminar 'Current Challenges in Plant Breeding' aims to bring together national and international experts in plant breeding to discuss current activities, latest achievements and future prospective of a selected topic/area in plant breeding.
Learning objectiveThe educational objectives cover thematic, methodic as well as social and personal competencies:
Thematic/methodic competencies:
- Deepening of scientific knowledge in plant breeding
- Critical evaluation of current challenges and new concepts in plant breeding
- Promotion of collaboration and Master thesis projects with practical plant breeders
Social/personal competencies:
- Independent literature research to get familiar with the selected topic
- Critical evaluation and consolidation of the acquired knowledge in an interdisciplinary team
- Establishment of a scientific presentation in an interdisciplinary team
- Presentation and discussion of the teamwork outcome
- Establishing contacts and strengthening the network to national and international plant breeders and scientist
ContentInteresting topics related to plant breeding will be selected in close collaboration with the working group for plant breeding of the Swiss Society of Agronomy (SSA).
Lecture notesNone
LiteraturePeer-reviewed research articles, selected according to the topic.
Prerequisites / NoticeParticipation in the BSc course 'Pflanzenzüchtung' is strongly recommended, a completed course in 'Molecular Plant Breeding' is advantageous.
CompetenciesCompetencies
Subject-specific CompetenciesConcepts and Theoriesassessed
Techniques and Technologiesassessed
Method-specific CompetenciesAnalytical Competenciesassessed
Decision-makingassessed
Media and Digital Technologiesassessed
Problem-solvingassessed
Project Managementassessed
Social CompetenciesCommunicationassessed
Cooperation and Teamworkassessed
Customer Orientationassessed
Leadership and Responsibilityfostered
Self-presentation and Social Influence fostered
Sensitivity to Diversityassessed
Negotiationassessed
Personal CompetenciesAdaptability and Flexibilityfostered
Creative Thinkingassessed
Critical Thinkingassessed
Integrity and Work Ethicsassessed
Self-awareness and Self-reflection fostered
Self-direction and Self-management fostered
751-8003-00LGenetics in Agricultural Sciences Restricted registration - show details 2 credits2GH. Pausch, B. Studer
AbstractImportant concepts from population, quantitative and molecular genetics are introduced and applied to plant and animal populations.
Learning objectiveAfter the course, the students will be able to
- work with genetic polymorphisms and explain mechanisms underlying allele frequency changes in natural and experimental populations;
- determine factors affecting the selection intensity
- explain the difference between genotypic and phenotypic values
- quantify the expected genetic gain per time unit
- explain important molecular methods to determine genetic polymorphisms;
- map traits in plant and animal populations using molecular marker information;
- integrate different concepts from population, molecular and quantitative genetics and explain their importance for applications in genetics in agricultural sciences.
ContentMolecular genetics (15%)
- DNA sequence variation
- Marker & genotyping techologies (SSRs, AFLPs, SNPs, KASP, GBS, RADseq, AmpSeq, Chip Technologies)

Population genetics (30%)
- Allele- and genotype frequencies in populations
- Hardy-Weinberg equilibrium
- Genetic drift, differentiation of populations
- Fitness, selection
- Inbreeding, relationship, effective population size

Quantitative genetics (40%)
- Recombination, crossing over, linkage analysis, genetic mapping
- QTL mapping
- Forms of selection and selection differential
- Heritability
- Quantification of expected genetic gain
- genotypic value, allele substitution effect, breeding value

Integrative genetics (15%)
- Genome-wide association mapping
- Estimation of genomic breeding values
Lecture notesSlides and exercises will be provided in advance of each class via Moodle
LiteratureFurther reading:
Falconer & Mackay: Introduction to Quantitative Genetics
Lübberstedt & Varshney: Diagnostics in Plant Breeding
Prerequisites / NoticeGerman
CompetenciesCompetencies
Subject-specific CompetenciesConcepts and Theoriesassessed
Techniques and Technologiesassessed
Method-specific CompetenciesAnalytical Competenciesassessed
Media and Digital Technologiesassessed
Problem-solvingassessed
Personal CompetenciesCreative Thinkingfostered
Critical Thinkingfostered