752-6002-00L  Advanced Topics in Nutritional Science

SemesterFrühjahrssemester 2023
DozierendeJ. Rigutto, J. M. Sych, F. von Meyenn
Periodizitätjährlich wiederkehrende Veranstaltung
LehrspracheEnglisch



Lehrveranstaltungen

NummerTitelUmfangDozierende
752-6002-00 VAdvanced Topics in Nutritional Science2 Std.
Do10:15-12:00HG E 5 »
J. Rigutto, J. M. Sych, F. von Meyenn

Katalogdaten

KurzbeschreibungThe course gives an introduction to selected topics relevant to human nutrition science.
Topics covered include dietary recommendations and nutrient requirements for adults, under- and overnutrition, special dietary patterns including throughout the life stages, the microbiome, fatty acids in nutrition, and nutri-(epi)genomics.
LernzielThe course gives a brief introduction into different specialities within human nutrition. The learning objectives of this course are to improve student understanding of:

1) dietary recommendations and nutrient requirements at different stages of the life cycle, including pregnancy and lactation, childhood and adolescence, adults and elderly, and for sports persons;
2) the influence of undernutrition and overnutrition, as well as specific dietary patterns (e.g. vegetarianism, veganism, fasting, weight loss diets) on health;
3) the metabolism of specific nutrients (e.g. vitamins, minerals and fatty acids) and their effect on health;
4) nutri-(epi)genomics and the interactions between genes and the environment with respect to nutrition and health;
5) the microbiome and its modulation by nutritional factors.
SkriptThe teaching slides used in the lectures will be made available each week on Moodle.
LiteraturAny reading recommendations will be given per lecture.
Voraussetzungen / BesonderesThis course builds upon the knowledge gained in the module Introduction to Nutritional Science, given in the Autumn Semester (752-6001-00 L). Prior attendance of Introduction to Nutritional Science is not a prerequisite for this module, but students are expected to have fundamental knowledge of basic nutrition and physiology.
KompetenzenKompetenzen
Fachspezifische KompetenzenKonzepte und Theoriengeprüft
Verfahren und Technologiengeprüft
Methodenspezifische KompetenzenAnalytische Kompetenzengefördert
Persönliche KompetenzenKritisches Denkengefördert

Leistungskontrolle

Information zur Leistungskontrolle (gültig bis die Lerneinheit neu gelesen wird)
Leistungskontrolle als Semesterkurs
ECTS Kreditpunkte3 KP
PrüfendeJ. Rigutto, J. M. Sych, F. von Meyenn
FormSemesterendprüfung
PrüfungsspracheEnglisch
RepetitionEs wird ein Repetitionstermin in den ersten zwei Wochen des unmittelbar nachfolgenden Semesters angeboten.
Prüfungsmodusschriftlich 90 Minuten
Hilfsmittel schriftlichKeine
Digitale PrüfungDie Prüfung findet auf Geräten statt, die von der ETH Zürich zur Verfügung gestellt werden.
FernprüfungDas Ablegen als Fernprüfung ist nicht möglich.

Lernmaterialien

Keine öffentlichen Lernmaterialien verfügbar.
Es werden nur die öffentlichen Lernmaterialien aufgeführt.

Gruppen

Keine Informationen zu Gruppen vorhanden.

Einschränkungen

Keine zusätzlichen Belegungseinschränkungen vorhanden.

Angeboten in

StudiengangBereichTyp
Gesundheitswissenschaften und Technologie BachelorWahlfächerWInformation
Humanmedizin BachelorKompensationsfächerWInformation
Lebensmittelwissenschaften BachelorLebensmittelwissenschaftliche FächerW+Information
MAS in Ernährung und GesundheitDisziplinäre FächerW+Information
Pharmazeutische Wissenschaften BachelorWahlfächerWInformation
Pharmazeutische Wissenschaften BachelorKompensationsfächerWInformation