Extension of the basics in Food Sensory Science with important topics such as Sensory Quality Control and Sensory Methods for Consumer Tests. Project work on a selected topic with presentation and written report.
Lernziel
- gain an overview on sensory methods for consumer tests - understand the challenges of sensory verbalization - describe methods for sensory quality control - conduct a small project in teams on a specific topic with questionnaire development and take the lead in a practical experiment (e.g. CATA, TDS) - select appropriate methods for data analysis - reporting of results in written and oral form
Skript
Handouts distributed in class.
Literatur
Information given in class.
Voraussetzungen / Besonderes
Basic principles in Food Sensory Science are required, e.g. attendence of the lecture 'Lebensmittelsensorik' (752-2101-00 G) or similar.
Kompetenzen
Fachspezifische Kompetenzen
Konzepte und Theorien
geprüft
Verfahren und Technologien
geprüft
Methodenspezifische Kompetenzen
Analytische Kompetenzen
geprüft
Entscheidungsfindung
geprüft
Projektmanagement
geprüft
Soziale Kompetenzen
Kommunikation
geprüft
Kooperation und Teamarbeit
gefördert
Menschenführung und Verantwortung
gefördert
Sensibilität für Vielfalt
gefördert
Verhandlung
gefördert
Persönliche Kompetenzen
Anpassung und Flexibilität
gefördert
Kreatives Denken
gefördert
Kritisches Denken
gefördert
Integrität und Arbeitsethik
gefördert
Leistungskontrolle
Information zur Leistungskontrolle (gültig bis die Lerneinheit neu gelesen wird)