766-6300-00L  Fundamentals of Food Toxicology

SemesterFrühjahrssemester 2024
DozierendeS. J. Sturla
Periodizitätjährlich wiederkehrende Veranstaltung
LehrspracheEnglisch



Lehrveranstaltungen

NummerTitelUmfangDozierende
766-6300-00 VFundamentals of Food Toxicology1 Std.
Fr/2w14:15-16:00LFV E 41 »
19.04.14:15-16:00LFV E 41 »
S. J. Sturla

Katalogdaten

KurzbeschreibungThe goals of the course will be for the student to be aware of chemical toxicants relevant to food and to know aspects of basic science regarding identities and origins, human exposures, and modes of toxicity.
LernzielLearning objectives are to connect structures and physical properties of chemicals from food with biochemical transformation processes; classify food toxicants on the basis of their relevant biochemical pathways of toxicity; describe the influence of food on the disposition of toxicants and quantify human exposures to toxicants from food; and evaluate toxicological risk assesments of chemicals from food and judge the toxicological basis of regulatory measures for food safety.
InhaltBi-weekly lectures on topics such as mycotoxins, food packaging, food processing and additives, marine toxins, heavy metals, pesticide residues. Students are provided with resources for independent learning of Toxicology basics, participate in active learning sequences and presentations, and perform an independent, written evaluation of a food-related toxin.
LiteraturReading from the primary literature will be referenced in class and posted to the course website.
Voraussetzungen / BesonderesThe course is restricted to MAS/CAS Nutrition Students.

Leistungskontrolle

Information zur Leistungskontrolle (gültig bis die Lerneinheit neu gelesen wird)
Leistungskontrolle als Semesterkurs
ECTS Kreditpunkte3 KP
PrüfendeS. J. Sturla
Formbenotete Semesterleistung
PrüfungsspracheEnglisch
RepetitionRepetition ohne erneute Belegung der Lerneinheit möglich.

Lernmaterialien

 
HauptlinkLearning Materials
Es werden nur die öffentlichen Lernmaterialien aufgeführt.

Gruppen

Keine Informationen zu Gruppen vorhanden.

Einschränkungen

VorrangDie Belegung der Lerneinheit ist nur durch die primäre Zielgruppe möglich
Primäre ZielgruppeMAS ETH in Nutrition and Health (766000)

Angeboten in

StudiengangBereichTyp
MAS in Ernährung und GesundheitDisziplinäre FächerW+Information